Forestil dig at du sidder på kontoret en ganske almindelig hverdag. Pludselig begynder du at føle dig en smule døsig, og som tiden går, begynder du også at hoste. Din næse begynder også at løbe og dine øjne er ligeledes begyndt at klø. Din koncentrationsevne begynder at svigte dig, og du stresser nu over ikke at komme i mål med dine opgaver.
Ubehagelighederne forsætter indtil du holder fri, og imens du frygter det værste på sofaen derhjemme, går det pludselig i sig selv, og du er nu på toppen igen.
Dagen efter tager du på arbejde, som du plejer, men der går ikke lang tid før, at de helt samme symptomer, som du havde dagen før, dukker op igen. En mindre hovedpine er nu blevet tilføjet til paletten, som ligeledes forsvinder med de andre symptomer efter lidt tid på sofaen senere på dagen.
Ovenstående symptomer er karakteristiske for et dårligt indeklima forårsaget af uren luft, som er fyldt med uvedkommende partikler, der går ind og igangsætter dit immunforsvar.
Ovenstående symptomer er blot få ud af mange, som kan opleves igen og igen, når indeklimaet er dårligt i de lokaler du oftest befinder dig i.
Hvad er indeklima?
Indeklima er betegnelsen for de miljømæssige forhold, der findes bygninger og lokaler. Indeklimaet påvirker vores komfort, helbred og trivsel, hvis det er dårligt. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på faktorer som luftkvalitet, temperatur, luftfugtighed, lysforhold og støjniveau, når det kommer til vurderingen af indeklimaets tilstand.
Et godt indeklima er afgørende, når det kommer til at skabe sunde og behagelige omgivelser på for eksempel en arbejdsplads. Man skal nemlig kunne opholde sig på sin arbejdsplads uden at opleve gener som hovedpine, træthed, allergier eller andre helbredsproblemer.
Hvad er dårligt indeklima?
Dårligt indeklima defineres ud fra en række årsager, der på sigt kan have sundhedsmæssige konsekvenser som sygdom og allergener. Du bør derfor løbende være opmærksom på tilstanden af indeklimaet på din arbejdsplads, for ikke at udsætte dig selv og dine kollegaer for sundhedsskadelige tilstande.
De væsentligste årsager til et dårligt indeklima, er:
- Høj luftfugtighed
- Tør luft
- Mangel på luftventilation
- Lokalets temperaturer
- Dårlig lyssætning
- Generende akustik
Oplevelsen af dårligt indeklima opleves oftest forskelligt fra person til person. Nogle oplever flere og kraftige helbredsmæssige symptomer, mens andre i mildere grad oplever tilsvarende symptomer.
Symptomer på dårligt indeklima
Som beskrevet tidligere, findes der mange forskellige symptomer på, at indeklimaet på din arbejdsplads er dårligt. Dog findes der en række symptomer, som er karakteristiske for et dårligt indeklima.
Hoste, løbende næse og kløen i øjnene
Hoste, en utæt næse og øjne der klør, er ikke unormale symptomer på dårligt indeklima. Disse symptomerne har det med at dukke op på grund af uren luft, som er fyldt med partikler fra for eksempel støv, tobaksrøg eller gamle møbler – både med eller uden polstring.
Hvis ikke der handles på den urene luft, kan det udvikle sig til luftvejsinfektioner samt allergener og astma på sigt.
Hovedpine og træthed
Årsager som støj, dårlig luft og lyssætning kan lede til hovedpine og døsighed. Opleves disse symptomer på arbejdspladsen, kan det være med til at påvirke koncentrationen, produktiviteten og den overordnede mentale trivsel blandt dine medarbejdere.
Langsigtede helbredsmæssige konsekvenser
Dårligt indeklima kan have langsigtede helbredsmæssige konsekvenser i form af udvikling af allergener og astma, hvis man befinder sig i det for længe. Personer der i forvejen har allergi eller astma er ligeledes mere tilbøjelige til at opleve symptomer på dårligt indeklima.
Årsager til dårligt indeklima
Der findes mange forskellige årsager til, at indeklimaet på kontoret bliver dårligt – og i værste tilfælde sundhedsskadeligt. Dog er høj luftfugtighed ofte den hyppigste årsag til dårligt indeklima.
Der findes også andre årsager, som er vigtige at have in mente, hvis du mistænker indeklimaet på din arbejdsplads for at være dårligt.
Høj luftfugtighed
For høj luftfugtighed er en af de hyppigste årsager til dårligt indeklima på arbejdspladsen. Høj luftfugtighed skaber gode betingelser for skimmelsvamp og andre mikroorganismer, der kan vokse i vægge, træværk og tekstiler.
Opholder man sig i bygninger eller lokaler, hvor der gror skimmelsvamp, kan man opleve helbredsmæssige problemer såsom irritation i øjnene, næse og luftveje.
Symptomer som hovedpine, træthed, hoste og hududslæt kan også forekomme, og personer med høfeber og astma er særligt følsomme for skimmelsvampens sporer. Desuden kan irritation af luftvejene øge risikoen for ubehagelige luftvejsinfektioner.
Du ved at luftfugtigheden på arbejdspladsen er for højt når:
- Du har sværere ved at trække vejret
- Der er dug på de indvendige sider af vinduerne
- Der er en indelukket og ubehagelig duft
Tør luft
Tror det eller ej, men tør luft kan også give helbredsmæssige udfordringer, og betragtes derfor også som værende dårligt for indeklimaet. Tør luft defineres ved, at der for eksempel er meget støvet i det lokale, du opholder dig i. Lokaler med lav luftfugtighed kan ligeledes påvirke luftvejene, og føre til tørre slimhinder.
Derfor er det vigtigt at finde en god balance mellem tør og fugtig luft på arbejdspladsen.
Støj og belysning
Dårlig akustik og belysning bidrager også til definitionen af dårligt indeklima. Begge årsager kan blandt andet føre til træthed og hovedpine, hvilket kan påvirke koncentrationsevnen og arbejdsmoralen.
Dårlig akustik og belysning kan også lede til mental mistrivsel, og det er derfor en god idé, at lydisolere og finde den rigtige lyssætning på arbejdspladsen.
Kemikalier
Rengøringsmidler med højt indhold af kemikalier kan også påvirke indeklimaet på flere forskellige måder. Rengøringsmidler med skrappe kemikalier såsom klor og ammoniak kan for eksempel frigive usunde gasser, der kan give hoste og allergiske reaktioner. Det samme gælder rengøringsmidler med parfume og duftstoffer.
Dårligt indeklima opstår af flere forskellige årsager, som alle kan være sundhedsskadelige.
Heldigvis findes der mange gode og brugbare metoder, som alle bidrager til at skabe et bedre indeklima på din arbejdsplads.
Kom dårligt indeklima til livs med CLEANN
Hvis dine kolleger og dig kæmper med sundhedsmæssige gener som følge af dårligt indeklima på arbejdspladsen, er det en god idé at kontakte et professionelt rengøringsfirma som CLEANN. Vi er nemlig eksperter i at komme dårligt indeklima til livs, og vi bruger udelukkende grønne rengøringsmidler, der hverken er til skade for miljøet eller vores medarbejdere.
Vi tilbyder en skræddersyet og grøn erhvervsrengøring, som altid tilpasses ud fra jeres behov.
Kontakt os i dag på telefon 53 53 46 86 eller på mail: Cleann@Cleann.dk og få et uforpligtende tilbud på rengøringsløsninger, der har til formål at skabe et bedre indeklima på din arbejdsplads.
FAQ
Hvornår ved jeg, at indeklimaet på min arbejdsplads er dårligt?
Symptomer som hovedpine, træthed, hoste, og irriterede øjne, der forsvinder, når du forlader arbejdspladsen, kan tyde på, at du befinder dig i et dårligt indeklima. Synlige tegn som skimmelsvamp, fugtpletter, og muggen lugt er også advarsler på et dårligt indeklima.
Kan professionel rengøring forbedre indeklimaet?
Ja, professionel rengøring fjerner effektivt skadelige partikler som støv og skimmel, som almindelig rengøring ofte overser. Det kan markant forbedre luftkvaliteten på arbejdspladsen.
Hvornår bør jeg overveje professionel rengøring for at forbedre indeklimaet?
Hvis du og dine medarbejdere oplever vedvarende symptomer som hoste, træthed eller allergier, bør du overveje professionel rengøring af dine erhvervslokaler. Det er også en god idé efter vandskader, synlig skimmelsvamp.